Bitcoin Haram Mı? Kripto Sanal Para Yatırmak Caiz Mi?

Sanal Paraların Alınıp Satılması Caiz Mi?

Soru:

Bitcoin vb. sanal paraların alınıp satılması caiz midir?

Cevap:

Esasında para bir mal değildir. Yani mal hükmü vardır ama değişim aracıdır. Çok önceleri insanlar buğday üretiyorlar, parayı henüz icat etmemişlerdi. Gidiyor buğdayı veriyor, karşılığında incir alıyordu. Yani kendi ürettiği malı veriyor, ne almak istiyorsa onu alıyordu. Bu da insanların ticaretini, alışverişini zorlaştırıyor. Yanında mal getireceksin, onu satacaksın, karşılığında mal alacaksın. Sonra altını, gümüşü para olarak insanlar kullanıyorlar. Altın gümüş hilkatte(yaradılışta) para. Uzun yıllar altın gümüş devam etti. Sonra fülüsler yapıldı. Hatta yakın zamana kadar (70’lere kadar) kağıt paralar altın paraya oranla devletler o kadar kağıt para basabildiler. Daha öncesinde ise bu kağıt paralar Evrak-ı Nakdiye demiş olduğumuz bankaya paraya yatırıyordu insanlar, banka ona bir kağıt veriyordu, burada bu kadar paran var diye. Sonra bunlar altının gümüşün yerini aldı, onları para olarak kullanmaya başladılar. Peki bu parayı kim basıyordu? Devlet basıyordu. Arkasında devlet var, yani devletin o finansal gücü var, onu muhafaza ediyordu.

Peki şimdi işte bu sanal paraların arkasında bir devlet yok, uydurma bir para bu. Yani bir anda sizin yatırdığınız şu kadar bir hesabınız var, şu kadar adınıza bir para işlem görüyor. Bir anda hepsini kaybedebilirsiniz. O zaman burada zarar var, burada kumar var, burada aldatma var. İslam bu şekilde bir alışverişe müsaade etmez.

Sonra bu şekilde bir işlem piyasayı durdurur. İmam-ı Gazali Hazretleri buyuruyor ki; İslamiyet niçin faizi haram kılmıştır? Bir adam 10 lirası var, 10 lirayı faize yatırınca oradan 12 lira, 2 lira faizden kazanacak. Bunu biliyor. Hiç yorulmadan, terlemeden 2 lira kazanacak. Ne yapar? İmanı yoksa o parayı faize yatıracak. Çünkü adam çalıştırmayacak, iş kurmayacak, iş kuruyorsunuz riski var, üretiyorsunuz vs. Acaba pazar bulabilecek misiniz, arz talep nasıl olacak? Bütün bu riskler, hepsi sizi bekliyor. Ama faizli bir adam için bunlar yok. Yatırıyor 10 lira, alıyor 12 lira. Peki bütün insanlar, buraya yönelince ne olacak? O zaman iş alanlarında bir daralma olacak, istihdam olmayacak, üretim olmayacak. Yani üreteceksiniz ki, insanlar da bunu tüketecekler. Ama bir tarafta faiz varsa, yorulmadan insanlar para kazanıyorsa bunu tercih edecekler. Onun için İslamiyet faizi haram kılmıştır. Allah ile ve Resulü ile savaşmak olarak onu değerlendirmiştir (Bakara-279).

Peki orada haksız yere insanların kazancını almak var, sömürmek var. Burada da aynı durum var. Bitcoin vs. sanal paralar hepsi bu bapta değerlendirilir. Mevcut halleriyle bir Müslümanın onunla işlem yapması haramdır, caiz değildir.

Yani esasında para bir değişim aracıdır zaten. Onun üzerinden para kazanırsanız hayatı kilitlersiniz, üretim olmaz, yatırım olmaz.

Küresel güçler, faizle, bu tür paralarla insanları rahat sömürüyorlar. Kendi ülkelerini kalkındırmışlar. Şimdi alem-i İslam uyanmasın, sanayi kuruluşları olmasın, teknoloji ve hamlelerini yapamasınlar, parayı belli yerlerde toparlayalım, onları kendi gücümüz tasarrufumuz dairesinde kullanalım, onun yolu yöntemlerinden birisi bu.

Dr. İhsan Şenocak Hoca Efendi

Kaynak: Bitcoin | İhsan Şenocak (13 Ocak 2021)
Youtube Resmi Kanal: İhsan Şenocak

bitcoin haram mı, sanal para caiz mi, ethereum haram mı, kripto para kullanmak haram mı, bitcoin almak caiz mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.